U bent hier: Home  »  Blog  »  Voortaan trouwen onder huwelijkse voorwaarden: oké of toch niet?
Bekijk alle blogberichten

Voortaan trouwen onder huwelijkse voorwaarden: oké of toch niet?

D66, VVD en PvdA willen dat trouwen onder huwelijkse voorwaarden voortaan de standaard methode wordt. Dit zou veel problemen, veroorzaakt door gemeenschap van goederen, bij scheiding oplossen. De praktijk blijkt weerbarstiger.

Gemeenschap van goederen of huwelijksvoorwaarden?

Ik noem ze Gerda en Harry. Ze kwamen bij mij voor het regelen van hun scheiding. Helemaal klaar met elkaar, maar wilden het vanwege de kinderen netjes met elkaar regelen. Ze zijn onder huwelijksvoorwaarden getrouwd. Harry is al eerder getrouwd geweest en ontdekte bij zijn toenmalige scheiding dat trouwen in gemeenschap van goederen voor hem onvoordelig had uitgepakt.

Onduidelijk

Aan de mediationtafel werden de gedetailleerd opgestelde huwelijksvoorwaarden onder de loep genomen. Al snel bleken Harry en Gerda danig van mening te verschillen over de uitleg van meerdere artikelen. Daarbij meende Gerda dat ook gehonoreerd mocht worden dat zij minder was gaan werken om voor de kinderen te zorgen. Dat kon wel zijn, vond Harry, maar hij had hard gewerkt en ook nog geërfd geld in de gezamenlijke huishouding gestopt. In het testament van zijn vader stond dat dat geld alleen voor hem was. Notaris Om een einde te maken aan alle onduidelijkheid stelde ik voor dat zij gezamenlijk terug zouden gaan naar de notaris die de voorwaarden had opgesteld. Na diens uitleg konden we in de mediation onderzoeken wat ieder belangrijk vond en hoe zij elkaar daarin zouden kunnen vinden. De betrokken notaris bleek te zijn overleden. Daarop werd de zienswijze van een kantoorgenoot gevraagd. Duidelijk? De zienswijze van de notaris zorgde voor verduidelijking van de artikelen. Dit bracht de strijdende echtelieden echter niet tot elkaar. Kortom dit loste niets op. Ook niet toen Harry tot twee cijfers achter de komma had berekend wat hem toekwam en wat Gerda toekwam. In tegendeel! Gerda zag haar aandeel in de zorg voor de kinderen niet terug in de cijfertjes en kon zich niet verenigen met hoe Harry de zaak benaderde. En hoewel Harry wel zei dat hij zich realiseerde dat zij voor de kinderen had gezorgd en dat dat haar carrière en inkomen had beïnvloed, zag zij dat niet in harde valuta terug.

Rechter

De mediation eindigde zonder overeenstemming. Het netjes willen regelen, ligt ver achter hun. De zaak ligt nu voor bij de rechter.

Gevolgen

In mijn mediationpraktijk leiden huwelijkse voorwaarden – en vooral als er veel gedetailleerd uitgewerkte afspraken in staan – tot veel discussie. Feiten en emoties lopen dwars door elkaar. Wie heeft het nieuwe bankstel betaald toen het oude versleten was? Waar is het geld van de schenking op naam of erfenis gebleven? Enzovoorts. In een enkel geval eindigt dit bij de rechter. Wat betekent dit voor de toekomstige verstandhouding van de ex-geliefden? En voor de kinderen?

Kansen?

Zijn de geliefden op moment van trouwen in staat om goede afspraken te maken als de vrouw straks het grootste deel van de zorg van de kinderen op zich neemt? Of blijft zij straks met lege handen staan, terwijl hij carrière heeft gemaakt? Als Gerda en Harry hierover van te voren hadden nagedacht, was de scheiding waarschijnlijk soepeler verlopen. Nu staan ze met de koppen tegen elkaar en spreken elkaar nog nauwelijks. Arme kinderen!

Update

Het opstellen van huwelijksvoorwaarden is maatwerk. Het lastige is dat niemand kan voorzien wat de toekomst brengt en of de huwelijksvoorwaarden nog daarmee stroken. Een – verplichte – update, jaarlijks/eens per vijf jaar?, zou niet verkeerd zijn.

Diny Veldhuisen

Neem contact op voor nadere informatie: 

http://www.mgon.nl/contact

In onderstaande plaatsen beschikken de mediators van MGON over rustige werkruimtes:
Aalten VOV Consultancy
Kruisdijk 5, 7122 LL
Doetinchem Symbus Personeelsdienst
Transportweg 12, 7007 CN
Groenlo Jansen & De Vries
Buitenschans 45, 7141 EK
Haaksbergen Fysiotherapie Schmitz
Hibbertsstraat 22, 7481 JD
Lochem Ondernemershuis De Sibbe
Haalmansweg 42, 7241 CP
Ulft Ondernemersfabriek DRU
Emailleplein 34, 7071 AZ
Warnsveld HeelHuus Gezondheidscentrum
Gaikhorst 2, 7231 NB
Naar boven
Copyright MGON 2017 - 2018   |  Disclaimer   |  Privacy Verklaring   |  Cookie Verklaring   |  Algemene voorwaarden   |  Sitemap
Design & development by: Timeless Design
U kunt ons bereiken op:
0543 - 466 655
Bellen via PC/Toestel     -     Sluiten
Sluiten