U bent hier: Home  »  Mediation  »  Hoe werkt mediation

Mediation

Hoe werkt mediationBrochuresLinksVeelgestelde vragenContact opnemen
"Mediation Groep Oost-Nederland, een deskundig en vertrouwd adres voor alle conflicten en geschillen"

Hoe werkt mediation?

Mediation is het gezamenlijk oplossen van een geschil met de hulp van een neutrale, gekwalificeerde conflictbemiddelaar: de mediator. Vanuit de kern van het probleem wordt gezocht naar wat gemeenschappelijk is en wat scheidt. Zonder de emotie uit het oog te verliezen. Vanuit dit vertrekpunt worden oplossingen gezocht die zoveel mogelijk recht doen aan ieders belangen.

Waar gaat het ècht om?

Vrijwel elk geschil heeft een oplossing die voor de betrokken partijen aanvaardbaar is. Maar vaak zien de partijen, doordat ze in een conflict verwikkeld zijn, die oplossing niet. Hulp van een MfN geregistreerd mediator kan daarin verandering brengen. 
Deze mediator is een gekwalificeerd conflictbemiddelaar. De mediator neemt geen standpunt in, maar helpt partijen om een eigen oplossing te vinden. Geen juridische stellingnames, maar de daadwerkelijke belangen van de partijen staan daarbij voorop. De mediator biedt geen relatietherapie noch maakt deze uit wie ‘gelijk’ heeft. De mediator zoekt samen met jou en de andere betrokkene(n) naar een goede oplossing voor de ontstane problemen.

Vanuit het verleden naar de toekomst

Mediation richt zich op de toekomst, niet op het verleden. Vaak blijkt dat via mediation gezamenlijk een creatieve oplossing kan worden bereikt, waarmee alle betrokkenen tevreden zijn. Vandaar dat steeds meer geschillen door mediation worden opgelost, zowel in persoonlijke als in zakelijke kwesties.

Zelf verantwoordelijk

Een groot voordeel van mediation is dat geen ‘uitspraak van bovenaf’, door een rechter of arbiter, wordt opgelegd, maar dat de partijen samen bepalen hoe de oplossing eruit ziet. De acceptatie van een via mediation bereikte gezamenlijke oplossing ligt daardoor in de regel hoog. Ook wordt de relatie tussen partijen niet onnodig beschadigd; vaak wordt deze juist weer beter.

Voordelen

Mediation kent een groot aantal voordelen boven andere vormen van geschiloplossing. De belangrijkste daarvan zijn:

  • Snel en flexibel
  • Kostenefficiënt
  • Informeel
  • Vrijwillig maar niet vrijblijvend
  • Toekomstgericht, met ruimte voor creatieve oplossingen
  • De belangen staan centraal; daardoor geen onnodige beschadiging van relaties en een hoge acceptatiegraad
  • Je neemt zèlf de besluiten

Voor de klant

Kiezen voor mediation betekent bereid zijn ook rekening te houden met de belangen van de ander. Te luisteren, je eigen verantwoordelijkheid te nemen. Best moeilijk, maar het proberen waard! 
Om samen, met begeleiding van een bekwame mediator, tot uitvoerbare en acceptabele oplossingen te komen. En vandaaruit de blik weer op de toekomst te richten.

Aanpak

De begeleiding van de mediator blijkt vaak het ontbrekende stukje van een schijnbaar onoplosbare puzzel. De mediator geeft eerst een samenvatting van het probleem, daarna start de bemiddeling.

Geen advies

De mediator stelt vragen, geeft géén advies, maar wel zo nodig informatie. Hiermee brengt de mediator de onderliggende belangen, verwijten, oud zeer, gemeenschappelijke belangen en oplossingsmogelijkheden in beeld. De partijen creëren zelf, in onderling overleg, de oplossing onder begeleiding van een mediator. Tenslotte wordt deze schriftelijk vastgelegd en door alle partijen ondertekend. Partijen kunnen alleen aan een mediation deelnemen, maar kunnen zich ook laten vergezellen door hun advocaat, accountant of een andere vertrouwenspersoon.

Mediation is vrijwillig

Mediation is alleen mogelijk als beide partijen vrijwillig gebruik willen maken van de diensten van een conflictbemiddelaar, de mediator. Partijen moeten bereid zijn tot onderhandelen.
In het eerste gesprek wordt het probleem verkend, vastgesteld of er voldoende wederzijds vertrouwen is en of de wil bestaat om er met elkaar uit te komen. Bovendien worden de voorwaarden schriftelijk vastgesteld en ondertekend middels de mediationovereenkomst.

Mediation is vertrouwelijk

In de mediationovereenkomst wordt afgesproken dat alles wat in een mediationbijeenkomst besproken wordt geheim is, tenzij gezamenlijk wordt besloten hierop uitzonderingen te maken.
De afspraken worden bindend als ze schriftelijk zijn vastgesteld en ondertekend.
Gedurende het proces kan ieder zijn mening of standpunt wijzigen of voorstellen intrekken.

Heeft u vragen of wilt u persoonlijk advies / afspraak maken?

Heeft u vragen of wilt u meer informatie over dit onderwerp of wilt u graag een afspraak maken zodat wij u vrijblijvend kunnen adviseren? Neem dan contact met ons op. Ons team staat graag voor u klaar om uw vragen rustig en zorgvuldig te beantwoorden.

Contact opnemen
In onderstaande plaatsen beschikken de mediators van MGON over rustige werkruimtes:
Aalten Centrum ACTerhoek
Polstraat 1a, 7121 DH Aalten
Doetinchem Symbus Personeelsdienst
Transportweg 12, 7007 CN
Groenlo Jansen & De Vries
Buitenschans 45, 7141 EK
Haaksbergen Fysiotherapie Schmitz
Hibbertsstraat 22, 7481 JD
Lochem Ondernemershuis De Sibbe
Haalmansweg 42, 7241 CP
Ulft Ondernemersfabriek DRU
Emailleplein 34, 7071 AZ
Warnsveld HeelHuus Gezondheidscentrum
Gaikhorst 2, 7231 NB
Naar boven
Copyright MGON 2017 - 2021   |  Disclaimer   |  Privacy Verklaring   |  Cookie Verklaring   |  Algemene voorwaarden   |  Sitemap
Design & development by: Timeless Design
U kunt ons bereiken op:
0543 - 466 655
Bellen via PC/Toestel     -     Sluiten
Sluiten
Veiligheidsmelding: MGON blijft geopend onder strikte maatregelen ter verkoming en verspreiding van het COVID-19 virus.     Lees verder