U bent hier: Home  »  Scheidingen  »  Scheidingen: Pensioen

Pensioen

In zijn algemeenheid geldt indien je getrouwd bent, tenzij middels huwelijkse voorwaarden anders overeen gekomen is, dat het pensioen dat is opgebouwd in de huwelijkse periode gedeeld moet worden. Vaak is de pensioenopbouw een van de grotere vermogensbestanddelen. Het lijkt wellicht, als je naar het jaarlijkse pensioenoverzicht (UPO - Uniform Pensioen Overzicht) kijkt, dat het gaat om een redelijk beperkt bedrag. Pensioenoverzichten geven echter meestal aan wat je je leven lang krijgt vanaf het moment dat je pensioengerechtigd bent. De totale aanspraak is vaak een substantieel bedrag.

Eveneens is bij vele pensioenfondsen een partnerpensioen / (bijzonder) nabestaandenpensioen aan de orde. Dit blijft, afhankelijk van de voorwaarden van het pensioenfonds, ook na echtscheiding van kracht. De wijze waarop je het pensioen deelt, is daarbij ook bepalend.

Ouderdomspensioen opdelen

Er zijn diverse manieren waarop het ouderdomspensioen gedeeld kan worden. Bijvoorbeeld dat jij van je ex-partner een deel van zijn/haar pensioen krijgt op het moment dat hij/zij met pensioen gaat. Of bijvoorbeeld dat je een eigen aanspraak verkrijgt vanuit het pensioen van je ex-partner op het moment dat je pensioengerechtigd bent. Beide genoemde varianten hebben voor- en nadelen.

Het is minder gebruikelijk dat pensioen verrekend of vergoed wordt op het moment van scheiden. Het bedrag dat de ander vergoed zou moeten krijgen, is meestal niet beschikbaar. Tevens wordt een waarde verrekend waarbij onzeker is of deze waarde (het pensioen) in de toekomst genoten wordt door degene die de vergoeding betaalt.

Voor ondernemers gelden weer andere regelingen.

Partners die samenleven hoeven in beginsel het ouderdomspensioen niet te delen. Wel kan er een aanspraak zijn op partnerpensioen.
Waar gesproken wordt over gehuwden geldt dit ook voor geregistreerd partners.

Kortom een belangrijk onderwerp om bij stil te staan!

Uitgebreide informatie over pensioen

Heeft u vragen of wilt u persoonlijk advies / afspraak maken?

Heeft u vragen of wilt u meer informatie over dit onderwerp of wilt u graag een afspraak maken zodat wij u vrijblijvend kunnen adviseren? Neem dan contact met ons op. Ons team staat graag voor u klaar om uw vragen rustig en zorgvuldig te beantwoorden.

Contact opnemen
In onderstaande plaatsen beschikken de mediators van MGON over rustige werkruimtes:
Aalten Centrum ACTerhoek
Polstraat 1a, 7121 DH Aalten
Doetinchem Symbus Personeelsdienst
Transportweg 12, 7007 CN
Groenlo Jansen & De Vries
Buitenschans 45, 7141 EK
Haaksbergen Fysiotherapie Schmitz
Hibbertsstraat 22, 7481 JD
Lochem Ondernemershuis De Sibbe
Haalmansweg 42, 7241 CP
Ulft Ondernemersfabriek DRU
Emailleplein 34, 7071 AZ
Warnsveld HeelHuus Gezondheidscentrum
Gaikhorst 2, 7231 NB
Naar boven
Copyright MGON 2017 - 2021   |  Disclaimer   |  Privacy Verklaring   |  Cookie Verklaring   |  Algemene voorwaarden   |  Sitemap
Design & development by: Timeless Design
U kunt ons bereiken op:
0543 - 466 655
Bellen via PC/Toestel     -     Sluiten
Sluiten
Veiligheidsmelding: MGON blijft geopend onder strikte maatregelen ter verkoming en verspreiding van het COVID-19 virus.     Lees verder