U bent hier: Home  »  Scheidingen  »  Scheidingen: Pensioen

Pensioen

In zijn algemeenheid geldt indien je getrouwd bent, tenzij middels huwelijkse voorwaarden anders overeen gekomen is, dat het pensioen dat is opgebouwd in de huwelijkse periode gedeeld moet worden. Vaak is de pensioenopbouw een van de grotere vermogensbestanddelen. Het lijkt wellicht, als je naar het jaarlijkse pensioenoverzicht (UPO - Uniform Pensioen Overzicht) kijkt, dat het gaat om een redelijk beperkt bedrag. Pensioenoverzichten geven echter meestal aan wat je je leven lang krijgt vanaf het moment dat je pensioengerechtigd bent. De totale aanspraak is vaak een substantieel bedrag.

Eveneens is bij vele pensioenfondsen een partnerpensioen / (bijzonder) nabestaandenpensioen aan de orde. Dit blijft, afhankelijk van de voorwaarden van het pensioenfonds, ook na echtscheiding van kracht. De wijze waarop je het pensioen deelt, is daarbij ook bepalend.

Ouderdomspensioen opdelen

Er zijn diverse manieren waarop het ouderdomspensioen gedeeld kan worden. Bijvoorbeeld dat jij van je ex-partner een deel van zijn/haar pensioen krijgt op het moment dat hij/zij met pensioen gaat. Of bijvoorbeeld dat je een eigen aanspraak verkrijgt vanuit het pensioen van je ex-partner op het moment dat je pensioengerechtigd bent. Beide genoemde varianten hebben voor- en nadelen.

Het is minder gebruikelijk dat pensioen verrekend of vergoed wordt op het moment van scheiden. Het bedrag dat de ander vergoed zou moeten krijgen, is meestal niet beschikbaar. Tevens wordt een waarde verrekend waarbij onzeker is of deze waarde (het pensioen) in de toekomst genoten wordt door degene die de vergoeding betaalt.

Voor ondernemers gelden weer andere regelingen.

Partners die samenleven hoeven in beginsel het ouderdomspensioen niet te delen. Wel kan er een aanspraak zijn op partnerpensioen.
Waar gesproken wordt over gehuwden geldt dit ook voor geregistreerd partners.

Kortom een belangrijk onderwerp om bij stil te staan!

Uitgebreide informatie over pensioen

Heeft u vragen of wilt u persoonlijk advies / afspraak maken?

Heeft u vragen of wilt u meer informatie over dit onderwerp of wilt u graag een afspraak maken zodat wij u vrijblijvend kunnen adviseren? Neem dan contact met ons op. Ons team staat graag voor u klaar om uw vragen rustig en zorgvuldig te beantwoorden.

Contact opnemen
In onderstaande plaatsen beschikken de mediators van MGON over rustige werkruimtes:
Aalten Kruisdijk 5, 7122 LL
Beltrum Zieuwentseweg 32a, 7156 RC
Deventer Keulenstraat 8 7418 ET
Deventer Singel 10 7411 HV
Doetinchem Gezellenlaan 12, 7005 AZ
Epe Stationsstraat 25, 8161 CP
Groenlo Buitenschans 45, 7141 EK
Haaksbergen Goorsestraat 39, 7482 CB
Lochem Haalmansweg 42, 7241 CP
Lochem Laan Ampsen 15 7241 NG
Raalte Passage 1a 8102 EW
Rijssen-Holten Reggesingel 44, 7461 AK Rijssen
Ulft Emailleplein 34, 7071 AZ
Warnsveld Gaikhorst 2, 7231 NB
Naar boven
Copyright MGON 2017   |  Disclaimer   |  Algemene voorwaarden   |  Sitemap
Design & development by: Timeless Design
U kunt ons bereiken op:
0543 - 466 655
Bellen via PC/Toestel     -     Sluiten
Sluiten