U bent hier: Home  »  Scheidingen  »  Scheidingen: Woning

Wat er gebeurt met de woning bij scheidingen

Een centrale vraag tijdens een scheidingsproces is wat er gebeurt met de woning. Moet de woning worden verkocht (koopwoning), kan een van beiden de woning aanhouden, blijft de woning voor een bepaalde tijd onverdeeld, of…?

Welke consequenties hebben de verschillende opties?

Overwaarde

Met overwaarde wordt bedoeld het verschil tussen de (hogere)woningwaarde en de hypotheekschuld. Indien de woning bijvoorbeeld € 200.000,- waard is en de hypotheekschuld bedraagt € 180.000,- dan is er € 20.000,- overwaarde. Als de woning en schuld volledig gemeenschappelijk zijn dan krijgt een ieder €10.000,- van de overwaarde.

Of de woning nu wordt verkocht aan een derde of dat een van beiden in de woning blijft, maakt voor de vertrekkende partner in feite niet uit als de woningwaardering gelijk blijft. Als een van de partners de woning koopt, c.q. het eigendomsaandeel van de ander koopt, dan worden wel verkoopkosten bespaard. Anderzijds zijn er dan extra notariële kosten ten opzichte van verkoop aan een derde.

Wat als er een onderwaarde is?

In toenemende mate zien wij dat er een restschuld is. Deze situatie vraagt bijzondere aandacht. Vaak vraagt het overleg met de geldverstrekker. Het is niet vanzelfsprekend dat, ondanks dat je straks gescheiden bent, de bank er aan meewerkt dat de schuld verdeeld wordt. Je kunt dat zelf overeenkomen in het convenant maar dat heeft geen zogenaamde derdenwerking. Met andere woorden de bank houdt jullie dan beiden voor 100% hoofdelijk aansprakelijk. Van belang is met elkaar te bespreken en vast te leggen hoe er met deze problematiek wordt gehandeld.

woning

Heeft u vragen of wilt u persoonlijk advies / afspraak maken?

Heeft u vragen of wilt u meer informatie over dit onderwerp of wilt u graag een afspraak maken zodat wij u vrijblijvend kunnen adviseren? Neem dan contact met ons op. Ons team staat graag voor u klaar om uw vragen rustig en zorgvuldig te beantwoorden.

Contact opnemen
In onderstaande plaatsen beschikken de mediators van MGON over rustige werkruimtes:
Aalten Centrum ACTerhoek
Polstraat 1a, 7121 DH Aalten
Doetinchem Symbus Personeelsdienst
Transportweg 12, 7007 CN
Groenlo Jansen & De Vries
Buitenschans 45, 7141 EK
Haaksbergen Fysiotherapie Schmitz
Hibbertsstraat 22, 7481 JD
Lochem Ondernemershuis De Sibbe
Haalmansweg 42, 7241 CP
Ulft Ondernemersfabriek DRU
Emailleplein 34, 7071 AZ
Warnsveld HeelHuus Gezondheidscentrum
Gaikhorst 2, 7231 NB
Naar boven
Copyright MGON 2017 - 2021   |  Disclaimer   |  Privacy Verklaring   |  Cookie Verklaring   |  Algemene voorwaarden   |  Sitemap
Design & development by: Timeless Design
U kunt ons bereiken op:
0543 - 466 655
Bellen via PC/Toestel     -     Sluiten
Sluiten
Veiligheidsmelding: MGON blijft geopend onder strikte maatregelen ter verkoming en verspreiding van het COVID-19 virus.     Lees verder